ראשימאמריםקומפוסטרים ומיחזור4. הופעת זבובני הפירות בקומפוסט

4. הופעת זבובני הפירות בקומפוסט

מהפך ירוק - קומפוסט ירושלים מסייעים עם כמה עצות להתגברות על הופעת זבובונים בקומפוסט

הופעת זבובוני פירות בקומפוסט התגברה בתקופה האחרונה וליתר דיוק מאז התקופה החמה שבין שני השלגים השנה.

 

זבובונים אלה שפלשו לארץ לפני 110 שנים, מטילים את הביצה בתוך קליפת פרי שעוד לא נרקב בקומפוסט והרימות ניזונות מהחומר הטרי בחלקו שהוצא מהמטבח.

הזבובונים מתפתחים כשהטמפרטורה מגיעה ל24 מעלות ויכולים לשרוד אף בקור קיצוני...אך לא בחום גבוה ולא יטילו בפרי שבתהליך התפרקות מתקדם.

 

שימו לב! הזבובים צפויים לעזוב את הקומפוסט בכל מקרה לכשיתחמם מזג האוויר עם בוא הקיץ.

 

אי לכך: המלצותינו למניעת התרבות הזבובונים בקומפוסט וטיפול מפחית לאחר שהגיעו הן:

1. לקומפוסטר חדש [עד חצי מלא\שאין בו קומפוסט מוכן בתחתיתו\בשימוש פחות משלושה חודשים]:

א. צרו ערימה מרוכזת ככל האפשר בפינה אחת של הקומפוסטר [בניגוד לערימה מפוזרת ע"פ כל שטח הקומפוסטר] והוסיפו את החומר החדש היוצא מהמטבח אל לב ליבה.

ב. כסו את כל הערימה בשכבה עבה [5-15 ס"מ] של עלים יבשים\רסק עץ\נסורת\מחטי ברושים.

 

יצירת הערימה המרוכזת תביא להתחממות מהירה של הערימה ופירוק יעיל יותר של ידידינו המיקרוסקופיים כך שלא יהיה לזבובים איפה להטיל, הכיסוי המוגבר בחומר יבש ימנע גישה פיסית מהזבובים אל קליפות הפרי - לכן כדאי לכסות אף במגבת ישנה\ פיסת שטיח\ בד יוטה להשגת הרחקה אפקטיבית יותר

 

2. לקומפוסטר חצי מלא או בשימוש בינוני [בד"כ יהיה חומר מוכן בתחתיתו, ושלבי ביניים של קומפוסטציה עד השכבה העליונה-החדשה]

 

א. ערבבו ביסודיות בעזרת קילשון או כלי גינון מתאים את שכבת הקומפוסט העליונה- בה החומר הטרי שהוצאתם\ן מהמטבח כך שתוצנע יותר טוב בשכבה שמתחתיה בה רוחשת יותר פעילות המפרקים

 ב. באם הקומפוסטר נראה יבש ובעת הערבוב לא הבחנתם\ן באדי או חום הנפלט מהערימה, הוסיפו כחמישה עד עשרה ליטר מים בעת הערבוב.

 

כעת שרימות הזבובונים נחשפו לחום ולאוויר הן יתחפרו עמוק יותר בקומפוסט ויושמדו במהלך ההתחממות הטבעית של הערימה.

 

ג. מעתה ואילך, חפרו גומה בערימה בשכבה העליונה והפעילה של הקומפוסטר ואליה הוסיפו החומר הטרי מהמטבח בכל הוספה חפרו את הגומה החדשה בצמוד לזו האחרונה אליה הוספתם\ן.

ד. כסו היטב את הערימה בשכבה של 5-15ס"מ חומר יבש צפוף ככל שיש בנמצא [רסק עץ\ נסורת\ קשקשי ברושים] והוסיפו כיסוי ביריעה נושמת כלשהי כגון מגבת, שטיח בד יוטה.

חזרו על תהליך הערבוב לאחר שבועיים-שלושה לפי הצורך.

 

3.ערימה וותיקה [בשימוש תדיר ציבורי או קהילתי\ מלאה ביותר\ רובה הערימה קומפוסט מוכן]

א. נסו לרוקן חלקית קומפוסט מוכן מתחתית הערימה כך שישאר רווח של כ- 35ס"מ מפתח המיכל העליון.

ב. ערבבו את השכבה העליונה בה הקומפוסט החדש היטב בעזרת קלשון או כלי גינון מתאים כך שכל החומר יחשף לאוויר ולאור והזבובים יסתלקו לעת עתה.

ג. אם מדובר בקומפוסטר מעץ - רכזו פעם בשלושה ימים עד שבוע את כל החומר שיצא מהמטבח סביב מרכז הערימה כך שיהיה מוצנע ככל שניתן בערימה הקיימת ולא נגיש לזבובונים מדפנות המיכל.

אם מדובר בקומפוסטר פלסטיק- ניתן לרכז את שאריות המטבח שהצטברו לאחת מפינות הקומפוסטר ולחזור על אותו תהליך בתדירות הנ"ל.

הוסיפו לשאריות המטבח שהצטברו כמות שווה לשליש מנפחו בחומר יבש וכסו את כל הערימה בשכבה של 15-20 ס"מ רסק עץ.

ד. כדאי לכסות בבד ישן\מגבת\שטיח כך שכל משתמש\ת יסירו ויחזירו את הכיסוי.

ה. ניתן להגדיל לעשות ולפתוח ערימה חדשה באותו המיכל או מיכל חדש ולנהוג לפי ההנחיות בסעיף 1.

הציבו שלטים [ניתן להעזר בנו לקבלת שכאלו] על הקומפוסטר הציבורי המבקשים לכסות היטב ולהוסיף חומר חדש בגומה או במרוכז באחת הפינות.

 

 

אנחנו כאן בשבילכם\ן..

צוות "מהפח"

 

קישור